grudnia 27, 2010

muffiny ze śliwką

muffiny ze śliwką w posypce na 100 (setny post) ! 

Przy tej nader uroczystej okazji wypadałoby nakreślić słów kilka ;) Geneza kucharzenia: historia mojego amatorskiego pichcenia sięga początku mijającego roku. Jeszcze w grudniu ubiegłego roku nie uwierzyłabym, gdyby ktoś przekazał mi radosną nowinę, że kilka miesięcy później upiekę swój pierwszy chleb na własnym zakwasie i jakby tego było mało, że będzie on nie tylko zjadliwy, ale też całkiem smaczny. Kucharzenie sprawia frajdę, zwłaszcza kiedy zgrabnie wychodzą potrawy wymagające wyższego stopnia wtajemniczenia :) W zasadzie każde danie serwowane na blogu jest przyrządzane przeze mnie po raz pierwszy, głównie ze względu na poczucie obowiązku nadrobienia wielu lat rażącej ignorancji kuchennej, w trakcie których szczytem mojej kulinarnej fantazji był makaron, zamiennie z ryżem i gotowym sosem. Masa przepisów do przetestowania w przyszłości i na pewno dużo nauki przed mną, ale co się z tym wiąże - uraczę czytelników bloga niejednym jeszcze postem. 

Szczególne pozdrowienia dla najwierniejszej komentatorki mojego skromnego bloga - Panny Malwinny :)

Wracając do tematu posta, polecam muffiny ze śliwką, posypane słodkimi płatkami! Przepis oryginalny: magdalenas de ciruelas z książki "Recetas Caseras. Magdalenas"



czas przygotowania: 25 minut, czas pieczenia: 20 minut, 12 muffinów
Składniki:
  • 150 g mąki pszennej chlebowej (np typ 650)
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g mąki pszennej razowej 
  • 115 g cukru brązowego
  • 50 g płatków owsianych
  • 110 g śliwek bez pestek, pokrojonych na małe kawałki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła roztopionego, lekko ostudzonego
      posypka:
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 55 g cukru brązowego
  • 5 łyżki płatków owsianych
  • 20 g masła roztopionego

Wykonanie:
Nagrzać piec do 210 °C. Wysmarować oliwą/masłem formę na muffiny.
Mąki przesiać do dużej miski. Dodać cukier, płatki owsiane, śliwki i zrobić wgłębienie w środku. 
Roztrzepać jajka, dodać mleko i wlać do wgłębienia do miski z mąką.Dodać masło, wymieszać całość tylko (!)  do połączenia składników. Przelać ciasto do formy na muffiny. 
W międzyczasie wykonać posypkę: wymieszać wszystkie składniki. Wyłożyć posypkę na muffiny.
Piec około 20 minut (można sprawdzać patyczkiem: wyjęty powinien być suchy). Po wyjęciu z pieca zostawić muffiny około 5 minut w formie, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce.

7 komentarzy:

Olciaky vel Olcik pisze...

A ja wczoraj piekłam muffinki- kakaowo-rodzynkowe z budyniowym wykończeniem:)
Twoje na pewno pyszne, widzę w zdrowszej wersji..

Arvén pisze...

Mmm, pycha! Płatki owsiane na wierzchu muffina zawsze są zapowiedzią czegoś pysznego ;)

Kaś pisze...

ze śliwkami uwielbiam. następnym razem też posypię płatkami

Pat pisze...

Muszą być bardzo zdrowe i smakowite :)

Kasia pisze...

Łał! Skorupka wygląda niesamowicie :-)

aga pisze...

muffiny pycha, a ta posypka to wyglada wspaniale:)

Escapade Gourmande pisze...

Wyglądają nieziemsko! Aż się chce je schrupać. Tym samym gratuluję rewelacyjnego bloga... Śledzę go, bardzo lubię czytać i podglądać Twoje przepisy. Pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku! :)