ciężki chleb o intensywnym, kwaskowatym smaku. U mnie wyrastał około 6 godzin. Przepis pochodzi z tego bloga
Składniki :
- 200g mąki pszennej razowej typ 1850
- 200g mąki żytniej razowej typ 2000
- 300g wody letniej + sól morska do smaku
- 200g zakwasu aktywnego, dokarmionego dzień wcześniej
- ziarna słonecznika do posypania
Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki poza zakwasem. Następnie do 250g z powstałej mieszanki dodać 200g zakwasu. Mieszać i zostawić na 3,5 h. Pozostałe ciasto (reszta z mieszanki bez zakwasu) przykryć i również pozostawić na 3,5 h.
Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać, dodać ewentualnie wodę, natłuścić formę olejem, posypać mąką i przełożyć łyżką ciasto do formy. Wyrównać, posypać ziarnami słonecznika, spryskać wodą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia co najmniej o 70 %.
Włożyć formę z ciastem do zimnego piekarnika i podgrzać do 230 s°C (termoobieg). Potem zmniejszać temp. do 200 °C i w sumie piec 60 min. Jeśli będzie za bardzo rumiany przykryć papierem do pieczenia, Wyłączyć piekarnik i pozostawić chlebek e piekarniku jeszcze 10 min.Wyjąć, okryć go lnianą ściereczką i najlepiej jeść na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz