zielono mi :) zielone smaki, czyli chleb niekoniecznie codzienny, dla odmiany ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem kozim. Osobliwy w smaku i "prosty w obsłudze". W przepisie wykorzystujemy szpinak mrożony co znacznie ułatwia pieczenie poza sezonem. Przepis z "Vademecum domowego wypieku pieczywa". W oryginale 2 małe bochenki, u mnie 1 większy.
Składniki:
- 300 ml rozdrobnionego mrożonego szpinaku (u mnie około 300 g, po wyjęciu z zamrażarki odłożyłam szpinak pół godziny)
- 20 g drożdży świeżych
- 600 -700 ml mąki pszennej
- 50 ml oliwy z oliwek
- 10 g soli morskiej
- 4 suszone pomidory, posiekane
- ok 100 g koziego sera
- oliwa z oliwek do posmarowania
Wykonanie:
Wymieszać szpinak, drożdże i połowę mąki, zostawić na godzinę by rozczyn zaczął fermentować.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki oprócz sera i pomidorów i zagnieść ciasto. Pod koniec zagniatania dodać pomidory.
Ciasto posmarować oliwą i ostawić na ok. 30 minut by odpoczęło.
Podzielić ciasto na 2 części i uformować okrągłe bochenki (u mnie 1 bochenek). Każdy z nich naciąć dwukrotnie, włożyć ser w nacięcia i zlepić je ciastem.
Przed pieczeniem posmarować chleb oliwą i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 °C.
Włożyć chleb do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut, po upieczeniu studzić na metalowej kratce.
6 komentarzy:
wspaniały
Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/
Pozdrawiamy:)
Świetnie wygląda, kolor ma niesamowity. Z chęcią sięgnęłabym po kromkę tego chlebka i to nie jedną!
bardzo ciekawy chlebek :) Tak samo jak inne przypisy na blogu. Szczególnie podoba mi się dodanie koziego sera. Spróbuję kiedyś wypróbować.
dziękuję :) pozdrawiam
Kolorek zachęcający i to bardzo :)
Ostatnio po raz pierwszy spróbowałam szpinaku i powiem szczerze, że chyba się z nim polubię :)
Prześlij komentarz