Składniki (około 20 ciastek):
- 225 g masła
- 300 g mąki, przesianej
- 100 g cukru pudru
- skórka otarta z pomarańczy
- 75 g żurawiny suszonej
Wykonanie:
Nastawić piekarnik do 180 °C. Utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i skórkę z pomarańczy. Zagnieść ciasto do połączenia wszystkich składników. Dodać żurawinę, zagnieść do połączenia żurawiny z ciastem.
Z ciasta odrywać niewielkie kule, rozpłaszczać na ok 10 cm kółka. Można użyć krajarki do wycinania. (na tym etapie można zamrozić ciasto)
Wyłożyć ciastka na blachę wysmarowaną tłuszczem/wyłożoną papierem do pieczenia. piec około 10-15 minut aż do uzyskania złocistego koloru. Studzić na kratce. Można przechowywać w pojemniku próżniowym ok. 2 tygodni.
9 komentarzy:
nabrałam ochoty na ciasteczka;) przydałyby się do kubka ciepłej herbaty
apetycznie wyglądają :)
Nie ma to jak pyszne ciasteczko na osłodę!:)
Ach, cudowne! Upiekę takie, bo wciąż mam spory zapas żurawiny!
Pozdrawiam serdecznie:)
Ale ładne! I takie nieskomplikowane. To mi się bardzo podoba. :)
Ciasteczka wyglądają przepysznie. Jeszcze tylko szklaneczka mleka i pełnia szczęścia... :)
Uwielbiam żurawiny, a więc to przepis idealny dla mnie. Pozdrawiam serdecznie.
do upieczenia ciasteczek nie trzeba mnie długo namawiac. szczególnie z ulubioną żurawiną..
dziękuję :) pozdrawiam
Prześlij komentarz