lutego 28, 2011

papryka faszerowana

papryka faszerowana ryżem i warzywami, w przepisie z dodatkiem bekonu - ja zrobiłam w wersji wegetariańskiej. Bardzo zdrowe, soczyste i aromatyczne danie, które można podawać samodzielnie lub jako dodatek do drugiego dania. Przed podaniem polać sosem. Przepis pochodzi z książki R. Wadey "Ryż".


Składniki (4 porcje):
  • 20 dag długoziarnistego ryżu / można wymieszać z ryżem dzikim
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie kawałeczki
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone
  • 3-4 plasterki bekonu lub chudego boczku, pokrojone w kostkę
  • 5 dag orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 łyżki posiekanych ziół (mięta, kolendra, koperek, pietruszka etc.)
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 duże strąki czerwonej papryki
  • 300 ml bulionu drobiowego / warzywnego
  • sos:
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 150 ml mleka lub rosołu
  • 150 ml naturalnego jogurtu
  • 1 płaska łyżka musztardy



Wykonanie:
Ugotować ryż na sypko (metoda: w dużym garnku zagotować na 2/3 ilości wodę, wsypać uprzednio wypłukany ryż, gotować 12 minut na małym ogniu, bez przykrycia, odcedzić na sicie).
Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę, czosnek, marchewkę oraz seler przez ok. 3minuty. Dołożyć kawałki bekonu i smażyć dalej, aż bekon będzie podsmażony ze wszystkich stron (pominęłam). Zdjąć z ognia. Wymieszać z ryżem, dodać orzechy, zioła i przyprawić do smaku.
nagrzać piekarnik do 200 °C.
Z papryki odciąć wierzch (zachować), wyrzucić pestki ze środka. Do każdego strąka nałożyć farsz, przykryć odciętym wierzchem. Ułożyć ciasno w żaroodpornym naczyniu. Zalać rosołem. naczynie przykryć pokrywką lub folia aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35-45 minut. papryka powinna być miękka.
Przygotować sos: na patelni rozpuścić masło i smażyć czosnek ok 2 minut. Wsypać mąkę, smażyć przez minute, następnie powoli wlewać mleko/rosół, dokładnie mieszając (żeby nie było grudek). Powoli wlać jogurt, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Mieszając gotować na małym ogniu ok. 2 minut. Przyprawić do smaku i wymieszać z musztardą. Polać paprykę lub podawać w sosjerce.

2 komentarze:

Kubełek Smakowy pisze...

Prosta, ale pożywana i efektowna przekąska.

asieja pisze...

takie danie to dla mnie lato.