maja 31, 2011

farfalle w sosie carbonara z zielonym groszkiem

To danie zrobiło prawdziwą furorę wśród testujących. Banalne wykonanie, z klasycznym sosem, zielonym groszkiem i dodatkiem wędzonego boczku. Orzeźwiające za sprawą dodatku świeżych listków mięty. Przepis Jamiego Olivera.  Polecam !

Składniki:
  • 500 g makaronu farfalle
  • 1 jajko
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 12 plasterków pancetty lub wędzonego boczku, pokrojonych na kawałki
  • 3 garście świeżo wyłuskanego lub mrożonego groszku
  • listki oberwane z 2 gałązek świeżej mięty
  • 2 garście świeżo startego parmezanu

Wykonanie:
Ugotować farfalle. W miseczce ubić jajko ze śmietaną, solą i pieprzem. W osobnym garnku usmażyć boczek (pancettę) na złocisty kolor, aż stanie się chrupiący.
Kiedy makaron będzie prawie gotowy, na ostatnie kilka minut wrzucić do niego groszek. Po ugotowaniu odlać farfalle, pozostawiając odrobinę wody z gotowania. Włożyć makaron do garnka z boczkiem i wmieszać większość pokrojonych listków mięty. 
Połączyć makaron z jajkiem ubitym ze śmietaną.Wymieszać i jeżeli trzeba dodać odrobinę wody z gotowania, aby nie był zbyt gęsty. Doprawić solą i pieprzem, posypać parmezanem i pozostałymi listkami mięty. Od razu podawać.

9 komentarzy:

elżunia pisze...

wygląda przepysznie, aż mam ochotę pobiec do kuchni i zrobić...tylko brak mi groszku;/

kulinarne-smaki pisze...

I like it :)

ewe.kott pisze...

wygląda niezwykle apetycznie! nic dziwnego, że testującym smakowały takie farfalle :)

Arvén pisze...

Uwielbiam takie makarony. Niby kilka składników, a coś niezwykłego. I ta mięta...

Kamila pisze...

Bardzo fajne połączenie składników. Pozdrawiam

aga pisze...

ale to jest pyyyszne:)

beata lipov pisze...

Lubię ten rodzaj makaronów. Wygląda wspaniale!

Mat Mastalerz pisze...

Super! Jak się ładnie mięta komponuje :)

La Lolla pisze...

przepysznie;)