maja 15, 2011

ślimaki z szynką i szpinakiem

ślimaki / zawijasy to łatwa w przygotowaniu, smaczna i efektowna przekąska. Niezależnie od tego jak koślawe kształtem wyjdą, będą wyglądały bardzo apetycznie. Wypełnienie można modyfikować: zamiast musztardy warto dodać pesto czerwone lub zielone, natomiast gruyere zastąpić parmezanem. Przepis pochodzi z książki "365 recetas de pan"





Składniki (około 14 ślimaków):
  • 220 gram mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych
  • szczypta soli
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki
  • około 150 ml mleka
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 80-90 g szynki (np.wędzonej), drobno pokrojonej
  • 20-30 g liści szpinaku, poszatkowanych
  • 80-90 g sera gruyere, startego na tarce

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 220 °C. Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól, dodać masło i wymieszać wszystkie składniki. Zrobić wgłębienie w środku i wlać mleko, następnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Wyłożyć masę na blat oprószony mąką i wyrabiać na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 30 x 23 cm. Posmarować ciasto musztardą na całej długości .
Wymieszać w misce szynkę ze szpinakiem i serem. Wyłożyć mieszankę na uprzednio posmarowane ciasto.
Zawinąć całość (jak roladę), zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na ok. 14 kawałków. Wyłożyć ostrożnie wszystkie kawałki na 2 blachy. Piec około 10 - 15 minut, do momentu aż ślimaki będą miały złotawy kolor. Studzić na kratce.

3 komentarze:

cooking Marta pisze...

strasznie apetyczne :)

Karola pisze...

Prezentują cie cudownie i na pewno też tak smakują:-)

kulinarne-smaki pisze...

ślicznie wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują :) Chętnie jutro bym sobie takie ze dwa zabrała do pracy :)