Zupa przypomina bardziej danie z makaronem. Jest to bardzo gęsta, sycąca potrawa z kuchni włoskiej. Fantastyczne danie, co kilkakrotnie podkreślił również mój połówek, który do tej pory nie był raczej adeptem podobnych wynalazków. Być może wygląd zupy nie przekonuje, ale szczerze zachęcam do przetestowania. Przepis pochodzi z książki propagatora zdrowego odżywiania i przeciwnika fast foodów J. Olivera: "Włoska wyprawa Jamiego". Polecam !
Składniki (4 porcje, u mnie 2):
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- oliwa
- igiełki z 1 gałązki rozmarynu, drobno posiekane
- 2 puszki ciecierzycy (po 400 g)
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 100 g drobnego makaronu do zupy
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- garść porwanych świeżych listków bazylii lub natki pietruszki do przybrania
Wykonanie:
Do rondla wlać odrobinę oliwy i wrzucić cebulę, seler, czosnek oraz rozmaryn. Dusić pod przykryciem na maleńkim ogniu około 15-20 minut. Warzywa nie powinny się przyrumienić.
Ciecierzycę osączyć, opłukać pod zimna wodą i dodać do uduszonych warzyw. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu przez 1/2 h, a następnie wyjąc łyżką cedzakową połowę ciecierzycy i odłożyć do miseczki.
Zupę (poza ciecierzyca odłożoną do miseczki) zmiksować blenderem, dodać odłożona wcześniej ciecierzycę i makaron, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu aż ciecierzyca i makaron będą miękkie.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozprowadzić ją niewielką ilością wrzątku. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Podawać skropioną oliwą. Posypać listkami bazylii.
3 komentarze:
Nabrałam ochoty na taką zupkę...poza tym świetnie skomponowana składnikowo...cieciorka i makaron:)
Przymierzałem się do tej zupy niedawno, też po lekturze Jamiego. Podoba mi się dobór makaronu :)
Bardzo lubię zupę z ciecierzycy, choć moja jest trochę inna. Tę również chętnie spróbuję.
Prześlij komentarz