lipca 10, 2011

ciasto drożdżowe z owocami jagodowymi

ciasto piekłam jeszcze w porze deficytu jakichkolwiek owoców, stąd w moim wykonaniu zostały użyte  babcine owoce z zalewy. W oryginalnym przepisie z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" zaleca się dodanie jagód , czerwonych borówek lub agrestu. Dowolnie. 
Smakuje najlepiej w dniu wypieku, można przechowywać w pudełku 1-2 dni, w zamrażarce 3 miesiące (rozmrożone ciasto podgrzewa się w temp 175 °C)



Składniki: 
  • 50 g drożdży 
  • 300 ml mleka o temp. pokojowej
  • 200 g margaryny lub masła 
  • 1-1,2 litra mąki pszennej
  • 75 ml cukru
  • 1 jajko
nadzienie:
  • 50 g słodkich migdałów 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 litr jagód, czerwonych borówek, agrestu
  • 100 ml cukru
do dekoracji:
  • 1 jajko
  • cukier puder (niekoniecznie)

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w mleku. Do mąki dodać drobno posiekany tłuszcz. Dodać cukier, jajko i drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Posypać cienką warstwą mąki, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. 
Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Lekko zagnieść i rozwałkować około 2/3 ciasta na prostokąt 30x40 cm. Włożyć ciasto do nasmarowanej blachy. Ponakłuwać widelcem i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Resztę ciasta również zostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
Nastawić piec do temp. 220 (w oryginale) 225 °C.
Posiekać migdały do nadzienia. Wymieszać je z tarta bułką i cukrem. Ciasto posypać mieszanką, położyć owoce i posypać cukrem. Resztę ciasta rozwałkować i pociąć na cienkie paseczki. Ułożyć z nich dekoracyjną kratkę na owocach. Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem.
Piec w dolnej części piekarnika przez 10 minut. Podnieść o 1 poziom i piec kolejne 10 minut. 
Zostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

czy nie jest to zbyt wysoka temperatura pieczenia? w wielu innych przepisach na ciasto drożdżowe podawana jest temperatura 17-180 stopni

bazyliowo pisze...

w oryginale jest 225 :)