sierpnia 28, 2010

peperonata




Składniki:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula pocięta na polowy i pokrojona w paseczki
  • 2 czerwone papryki / 2 zielone papryki / 2 żółte papryki, pokrojone w paski
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 2 x 400 g pomidorów z puszki, odcedzonych, 2 łyżki kolendry posiekanej
  • 2 łyżki czarnych oliwek, bez pstek
  • sól pieprz
Wykonanie:
na dużej patelni wrzucić cebulę na rozgrzaną oliwę, smażyć ok. 5 minut; dodać papryki, dusić kolejne 5 minut; dodać pomidory, kolendrę, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż cały płyn wyparuje. Dorzucić posiekane czarne oliwki, podawać od razu.


2 komentarze:

italia od kuchni pisze...

Uwielbiam, latem mogłabym jeść ją codziennie.

P.S. piszemy z jednym p w środku :)
Pozdrawiam!

bazyliowo pisze...

poprawiłam :)