października 30, 2010

kolorowa surówka z dyni


surowa dynia w kolejnej surówkowej odsłonie wg E. Aszkiewicz; lekko kwaskowata i bardzo orzeźwiająca

Składniki:
  • 20 dag dyni, obranej ze skórki, startej na tarce o dużych oczkach
  • duże jabłko, obrane ze skórki, pozbawione pestek, pokrojone na cienkie paseczki (nie ścieramy na tarce bo rozrzedzi sałatkę)
  • duży, twardy pomidor, obrany ze skórki i wydrążony z pestek, obrany na drobne kawałeczki
  • 1/2 szklanki dietetycznego majonezu
  • sok z całej cytryny
  • cukier puder
  • sól, pieprz,
  • kopiasta łyżka posiekanego koperku
Wykonanie:
 Do salaterki dodajemy majonez, sok z cytryny, łyżeczkę cukru pudru; mieszamy. Dodajemy pomidor i dynię; mieszamy. Dodajemy jabłko, całość łączymy, posypujemy koperkiem.


surówka bierze udział w akcji Festiwal Dyni

2 komentarze:

Arvén pisze...

Składniki są bardzo intrygujące...
Ale sposób podania podoba mi się jeszcze bardziej :)

Karmel-itka pisze...

niezmiernie apetyczna.
podoba mi się ;]