nietypowy, gęsty barszcz z pomidorami, o wyraźnie kminkowym aromacie; z buraków (nie ścieranych na tarce), świeżych i suszonych pomidorów;soczyście czerwona zupa, najlepiej smakuje lekko schłodzona, w temperaturze pokojowej; szczerze polecam! przepis pochodzi z książki "SOUP", Eric Schlosser
Składniki (4 osoby):
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula, drobno poszatkowana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 225 g surowych buraków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka kminku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 225 g pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych na małe kawałki
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1 łyżka suszonych pomidorów, bardzo drobno pokrojonych
- 2,5 szklanki bulionu z warzyw
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- ziarna kminku, uprażone na patelni, do posypania
- śmietana do podania
Wykonanie:
w rondlu o grubym dnie; dodać posiekaną cebulę i czosnek, trzymać na ogniu około 5 minut, po tym czasie dodać buraki i gotować jeszcze 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną ale nie zbrązowieją.
Dodać kminek, pomidory, sok pomidorowy i suszone pomidory; zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 15 minut aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem/robotem do uzyskania gładkości.
Dodać sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Podawać schłodzony, w temperaturze pokojowej, ewentualnie lekko ciepły. Przed podaniem dodać łyżkę śmietany i posypać kminkiem.
4 komentarze:
nie powinnam tak często wchodzić na Twojego bloga. właśnie wszamałam sałatkę inspirowaną Twoim poprzednim przepisem a Ty mi tutaj znowu smaka robisz;)
Barszcz pomidorowy, dla mnie to kompletna nowość :)
Wygląda pięknie, idealne zdjęcia.
mmm... barszczyk to ja bardzo lubie:) a Twoj wyglada idealnie:)
pysznie wygląda - chętnie bym spróbowała
Prześlij komentarz