to danie przypomina fasolkę po bretońsku jednak jest dużo smaczniejsze; połączenie fasolki z sosem pomidorowym i aromatycznymi ziołami; warto pokusić się tutaj o świeże zioła ! całkowity czas gotowania-około 2,5 h. przepis pochodzi z tej strony; polecam!
Składniki (4 głodne osoby):
na fasolkę:
- około 250 gram białej fasolki, namoczonej na noc (8-12 godzin)
- 1,5 l wody
- 1 średnia marchew, pokrojona na 2 cm kawałki
- 1 średnia cebula, drobno poszatkowana
- 4 gałązki świeżego tymianku
- kilka listków świeżego rozmarynu
- kilka listków świeżej szałwii
- 1 łyżka soli
na sos:
- 3 plastry bekonu, pokrojone na kawałeczki
- 1,4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula, drobno poszatkowana
- 1-2 ząbków czosnku, wyciśniętego lub drobno pokrojonego
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 500 gram pomidorów, pokrojonych na kawałeczki
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1,5 łyżki posiekanego świeżego tymianku
Wykonanie:
do garnka wrzucić fasolkę, zalać wodą,dodać marchew, cebulę i zioła, doprowadzić do wrzenia; wymieszać, częściowo przykryć i gotować około 45 minut aż fasolka będzie al dente. Dodać sól, gotować jeszcze około 45 minut ( u mnie ponad godzinę).
W tym czasie w innym rondlu podsmażyć bekon, około 6-8 minut. Dodać oliwę, cebulę i gotować kilka minut, aż cebula będzie miała złoty kolor. Dodać czosnek, sól, 1/4 łyżeczki pieprzu; gotować około 2 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pomidory, przecier pomidorowy, tymianek i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 30 minut.
Kiedy fasolka będzie ugotowana, odrzucić z garnka marchew i gałązki ziół. Przelać przez sito, zostawiając pozostałą z gotowania wodę; dodać ugotowany sos pomidorowy i 1,5 szklanki wody pozostałej po gotowaniu fasolki, gotować bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, około 45 minut.
1 komentarz:
na pewno posmakowałoby takie danie mojemu Lubemu. świetny rozgrzewacz na zimę;)
Prześlij komentarz