listopada 19, 2010

biała fasolka w pomidorowo-ziołowym sosie

to danie przypomina fasolkę po bretońsku jednak jest dużo smaczniejsze; połączenie fasolki z sosem pomidorowym i aromatycznymi ziołami; warto pokusić się tutaj o świeże zioła ! całkowity czas gotowania-około 2,5 h. przepis pochodzi z tej strony; polecam!


Składniki (4 głodne osoby):
   na fasolkę:
  • około 250 gram białej fasolki, namoczonej na noc (8-12 godzin)
  • 1,5 l wody
  • 1 średnia marchew, pokrojona na 2 cm kawałki
  • 1 średnia cebula, drobno poszatkowana
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • kilka listków świeżego rozmarynu
  • kilka listków świeżej szałwii
  • 1 łyżka soli
   na sos:
  • 3 plastry bekonu, pokrojone na kawałeczki
  • 1,4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, drobno poszatkowana
  • 1-2 ząbków czosnku, wyciśniętego lub drobno pokrojonego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 500 gram pomidorów, pokrojonych na kawałeczki
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1,5 łyżki posiekanego świeżego tymianku
Wykonanie:
do garnka wrzucić fasolkę, zalać wodą,dodać marchew, cebulę i zioła, doprowadzić do wrzenia; wymieszać, częściowo przykryć i gotować około 45 minut aż fasolka będzie al dente. Dodać sól, gotować jeszcze około 45 minut ( u mnie ponad godzinę). 
W tym czasie w innym rondlu podsmażyć bekon, około 6-8 minut. Dodać oliwę, cebulę i gotować kilka minut, aż cebula będzie miała złoty kolor. Dodać czosnek, sól, 1/4 łyżeczki pieprzu; gotować około 2 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pomidory, przecier pomidorowy, tymianek i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 30 minut. 
Kiedy fasolka będzie ugotowana, odrzucić z garnka marchew i gałązki ziół. Przelać przez sito, zostawiając pozostałą z gotowania wodę; dodać ugotowany  sos pomidorowy i 1,5 szklanki wody pozostałej po gotowaniu fasolki, gotować bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, około 45 minut.

1 komentarz:

Panna Malwinna pisze...

na pewno posmakowałoby takie danie mojemu Lubemu. świetny rozgrzewacz na zimę;)