Składniki (1 warkocz):
- 450 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
- 1,5 łyżeczki soli
- 7 g (opakowanie) suchych drożdży
- 85 sera cheddar, startego na tarce
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 150 ml mleka, letniego i odrobinę dodatkowo do posmarowania
- ok. 150 ml wody, letniej
Wykonanie:
Wsypać do miski mąkę, dodać sól, drożdże, ser i zioła prowansalskie; wymieszać. Zrobić wgłębienie, wlać mleko i wodę; wymieszać aż do uzyskania w miarę jednolitej masy. Na blacie oprószonym mąką wy łożyć masę i wyrabiać aż do uzyskania gładkiej i jednolitej tekstury (u mnie kilka minut). Uformować kulę, włożyć do miski lekko wysmarowanej olejem, przykryć i ostawić do wyrośnięcia aż powoi swoją objętość.
Wyłożyć wyrośniętą masę na blat oprószony mąką, podzielić na 2 równe części; z obu połówek zrobić długi rulon, położyć obok siebie, złączyć końcówkami z jednej strony i przekładać jeden rulon pod drugim (na kształt warkocza); złączyć końcówki. Położyć na blasze wysmarowanej masłem (wyłożonej papierem do pieczenia / podkładką silikonową) i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości na około 30 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 °, posmarować wierzch odrobiną mleka (przy pomocy pędzelka kuchennego); piec 35-45 minut (u mnie 45 min.) do momentu aż chleb nabierze złocistej barwy a ostukany od spodu będzie wydawał głuchy dźwięk. Studzić na kratce.
6 komentarzy:
piękny chlebek, bardzo malowniczy :)
Nie dość że jest piękny to z takimi dodatkami MUSI być smakowity...
Piękny wypiek :)
takim chlebem się raczyc... istny raj!
genialnie pięknie wygląda. i pewnie smakuje jeszcze lepiej;)
Śliczny :)
dziękuję :)
Prześlij komentarz