listopada 11, 2010

kalafiorowa zupa krem z orzechami



dzisiaj przy okazji gimnastykowania się przy pieczeniu chleba miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś nieskomplikowanego przepisu na treściwą zupę. Wybór padł na kalafiorową, tym bardziej, że w przepisie mogłam wykorzystać zalegające w domu orzechy włoskie. 
jest gęsta, ma kremową konsystencję, bez dodatku śmietany, polecana dla amatorów raczej łagodnych smaków.


Składniki (na 4 osoby):
  • 1 średni kalafior
  • 1 cebula, posiekana
  • 450 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (można dodać więcej, w zależności od wielkości kalafiora)
  • 450 ml mleka 
  • 3 łyżki orzechów włoskich, posiekanych 
  • sól, pieprz
  • papryka w proszku i posiekane orzechy do przybrania (opcjonalnie) 
Wykonanie:
Kalafior umyć, podzielić na "różyczki", umieścić w garnku, dodać posiekaną cebulę, zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 15 minut aż kalafior będzie miękki. Dodać mleko i posiekane orzechy. Zmiksować blenderem/mikserem. Doprawić do smaku solą i pieprzem; ponownie doprowadzić do wrzenia.

2 komentarze:

Gosia pisze...

Fajne połączenie smaków

Pat pisze...

Ooo bardzo fajny przepis :) Do wypróbowania koniecznie!