zupa bardzo prosta w wykonaniu; warzywa zapiekamy w piekarniku, następnie gotujemy kilka minut, miksujemy i gotowe.
Składniki (2-3 osoby):
- 450 g dojrzałych pomidorów, przepołowionych
- 1 strąk dużej, czerwonej papryki, oczyszczonej z nasion, podzielonej na ćwiartki
- 1 duża czerwona cebula, podzielona na ćwiartki
- 2 ząbki czosnku, nieobrane
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
- szczypta cukru
- filiżanka makaronu (drobnego, do zupy)
- sól, pieprz
- liście świeżej bazylii
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 190 °C. Wyłożyć pomidory, paprykę, cebulę, czosnek w dużej formie / blasze do zapiekania i skropić oliwą z oliwek. Zapiekać 30-40 minut obracając kilka razy podczas pieczenia, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować wszystkie warzywa w robocie kuchennym/mikserze/blenderze, dodając szklankę bulionu. Przelać przez sito. Dodać resztę bulionu, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się zupy wrzucić makaron i gotować około 8 minut ( w zależności od czasu podanego na opakowaniu). Doprawić solą i pieprzem, podawać z listkami bazylii.
1 komentarz:
genialne jak dla mnie;) uwielbiam takie aromatyczne i pełne smaku zupki.
Prześlij komentarz