grudnia 27, 2010

muffiny dyniowe z serem i orzechami

jeszcze z zaległych jesiennych deserów - muffiny z dynią, serkiem i orzechami; można zamrażać, po wyjęciu z zamrażalnika wrzucamy na kilka minut do nagrzanego do temp. 180 °C pieca; pyszne, polecam !


Składniki (na 14 muffinów):
  •  250 g pure z dyni
  • 150 g serka białego / kremowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 260 g mąki (można 120 g mąki razowej i 140 g mąki zwykłej)
  • 0,5 łyżeczki drożdży instant
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 60 g orzechów włoskich (rozdrobnionych)
  • 1 jajko
  • 140 cukru brązowego
  • 80 ml oleju
  • 125 g jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Nagrzać piec do 180 °C. Posmarować tłuszczem formę na muffiny / wyłożyć papilotami.
W miseczce "ubić" ser z cukrem (białym) aż do uzyskania kremowej konsystencji, dodać esencję waniliową, odstawić. 
W misce wymieszać mąkę z drożdżami, dodać sodę, przyprawy i orzechy. 
W innej misce ubić jajko, dodać cukier brązowy, oliwę, jogurt i pure z dyni. Dobrze wymieszać. Składniki mokre dodać do składników suchych (do mieszanki z mąką). Wymieszać, tylko do połączenia składników. 
Połowę masy wylać na dno formy do muffinów. Na wierzch kłaśc po 1 łyżce sera i następnie wylać na wierzch pozostałą częśc masy.
Piec około 25 minut. 

3 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

połączenie smaków jak najbardziej do mnie przemawia. muszą być na prawdę pyszne;)

bazyliowo pisze...

oj bardzo pyszne Malwinko :)

kikimora pisze...

Obowiązkowo je zrobię, tylko muszę znowu czekać na dyniowy sezon :(