stycznia 10, 2011

chleb tatter

słynny chlebek Tatter, pszenno-żytni na zakwasie, bardzo prosty w przygotowaniu. Nie może się nie udać. Piekłam już kilka razy, najbardziej odpowiada mi wymieszanie składników wieczorem i wstawienie foremki do wyrośnięcia na noc do lodówki. Rano wystawiam foremkę z lodówki z wyrośniętym chlebem na 1/2-1 h przed pieczeniem. Na zdjęciach chleby z trzech "podejść" :)


przepis cytuję za Tatter

Składniki:
  • 400 g zakwasu żytniego razowego płynnego, na przykład 150%
  • 150ml wody*
  • 100g maki żytniej/pszennej razowej
  • 300g maki pszennej chlebowej zwykłej (np typ 650)
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżeczka demerary
*jesli zakwas jest młody, można dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży
**ilość użytej wody zależy od gęstości zakwasu i rodzaju użytych mąk.


Wykonanie:
Wszystkie skladniki wymieszać, ciasto jest lepkie i luzne. Zostawić do wyrosniecia na ok. godzinę.
Po godzinie znów krótko mieszać, przełożyć do foremki chlebowej wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami lub płatkami żytnimi, posmarować wierzch ciasta chlebowego oliwą, zakryć naoliwioną folią i zostawić do ponownego wyrośnięcia - ma rosnąć powoli, kilka godzin (u mnie wyrasta na noc w lodówce). Pilnować żeby nie przeroslo!
Przed pieczeniem posypać makiem, otrębami, nasionami kolendry. Foremkę z chlebem wsunąć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200C i piec godzinę. Gdy piekarnik dobrze sie nagrzeje (osiagnie temperaturę 200C), chleb i ścianki pieca spryskać woda.

4 komentarze:

kasandraa6 pisze...

piękny :-), uwielbiam domowe pieczywo i jeszcze takie cieplutkie...

kasiaaaa24 pisze...

Chlebek wygląda przepysznie! Idealnie! Podziwiam, ja nie mam serca do pieczenia chlebów :)

Panna Malwinna pisze...

śliczny chlebek. ja właśnie jestem w trakcie robienia mojego pierwszego zakwasu- maleństwo ma ponad 12 godzin i czeka na karmienie;)

bazyliowo pisze...

kasandraa, kasia: dziękuję
malwinna: powodzenia z zakwasem!