kolejne bułki upieczone z użyciem zakwasu i dodatkiem mąki razowej, jeszcze smaczniejsze od poprzednich. Posypane dowolnie makiem lub sezamem. Mają chrupiącą skórkę i aksamitny środek. Trzeba poświęcić na nie odrobinę więcej czasu - wymagają przygotowania zaczynu, co trwa kilkanaście godzin plus wyrastanie - około 4,5 godziny. Przepis pochodzi z książki M. Zielińskiej "Domowa piekarnia". Polecam !
Składniki (8 bułeczek):
składniki na zaczyn:
- 30 g zakwasu pszennego / żytniego
- 160 g mąki pszennej typ 550
- ok. 110 g letniej wody
w wieczór poprzedzający pieczenie zakwas rozpuścić w wodzie, zagnieść z mąka na miękkie ciasto. Przykryć i odstawić na całą noc do przefermentowania (12-14 godzin)
składniki ciasta:
- 300 g przygotowanego wcześniej zaczynu
- 350 g mąki pszennej typ 550 o dużej zawartości białka
- 50 g mąki pszenej razowej typ 2000
- 160-180 g wody
- 1 łyżeczka soli
- jajko
- posypka: mak, sezam etc.
Wykonanie:
Zagnieść ciasto, wyrabiać około 5 minut, odstawić aby ciasto odpoczęło, ponownie krótko wyrobić. Przykryć, odstawić na ok. 2 h w temperaturze pokojowej - po 1 h przerwać proces wyrastania, wyjmując cisto na blat, rozciągnąć i ponownie założyć boki ciasta na siebie., z powrotem odstawić i przykryć. Ciasto powinno lekko wyrosnąć.
Po tym czasie wyjąc ciasto, rozciągnąć na blacie i dzieląc ciasto na pół, powtarzać czynność dzielenia aż do powstania 8 kawałków. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut.
Z każdego kawałka uformować bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 h.
Piekarnik nagrzać do 230 °C.
Bułeczki naciąć, posmarować jajkiem, posypać ziarenkami, piec ok 20 minut, aż będą złote.
1 komentarz:
zapisuję;) ostatnio poszukuję zakwasowych bułek a takich mało niestety. piekłam te od Liski- smaczne-ale szukam innych , zdrowszych , lepszych;)
te zapowiadają się bardzo smacznie. czekam na kolejne bułkowe propozycje;)
pozdrawiam ciepło
Prześlij komentarz