lutego 28, 2011

bułki na zakwasie z mąką razową


kolejne bułki upieczone z użyciem zakwasu i dodatkiem mąki razowej, jeszcze smaczniejsze od poprzednich. Posypane dowolnie makiem lub sezamem. Mają chrupiącą skórkę i aksamitny środek. Trzeba poświęcić na nie odrobinę więcej czasu - wymagają przygotowania zaczynu, co trwa kilkanaście godzin plus wyrastanie - około 4,5 godziny. Przepis pochodzi z książki M. Zielińskiej "Domowa piekarnia". Polecam !



Składniki (8 bułeczek):
składniki na zaczyn:
  • 30 g zakwasu pszennego / żytniego
  • 160 g mąki pszennej typ 550
  • ok. 110 g letniej wody
w wieczór poprzedzający pieczenie zakwas rozpuścić w wodzie, zagnieść z mąka na miękkie ciasto. Przykryć i odstawić na całą noc do przefermentowania (12-14 godzin)

składniki ciasta:
  • 300 g przygotowanego wcześniej zaczynu 
  • 350 g mąki pszennej typ 550 o dużej zawartości białka 
  • 50 g mąki pszenej razowej typ 2000 
  • 160-180 g wody 
  • 1 łyżeczka soli
  • jajko
  • posypka: mak, sezam etc.


Wykonanie:
Zagnieść ciasto, wyrabiać około 5 minut, odstawić aby ciasto odpoczęło, ponownie krótko wyrobić. Przykryć, odstawić na ok. 2 h w temperaturze pokojowej - po 1 h przerwać proces wyrastania, wyjmując cisto na blat, rozciągnąć i ponownie założyć boki ciasta na siebie., z powrotem odstawić i przykryć. Ciasto powinno lekko wyrosnąć. 
Po tym czasie wyjąc ciasto, rozciągnąć na blacie i dzieląc ciasto na pół, powtarzać czynność dzielenia aż do powstania 8 kawałków. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut.
Z każdego kawałka uformować bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 h. 
Piekarnik nagrzać do 230 °C.
Bułeczki naciąć, posmarować jajkiem, posypać ziarenkami, piec ok 20 minut, aż będą złote. 

1 komentarz:

Panna Malwinna pisze...

zapisuję;) ostatnio poszukuję zakwasowych bułek a takich mało niestety. piekłam te od Liski- smaczne-ale szukam innych , zdrowszych , lepszych;)
te zapowiadają się bardzo smacznie. czekam na kolejne bułkowe propozycje;)

pozdrawiam ciepło