lutego 28, 2011

muffiny z oliwkami i rozmarynem

aromatyczne muffiny pachnące rozmarynem, z dodatkiem parmezanu i oliwek. Polecam jako przekąskę, dobrze smakują również na zimno


Składniki (12 muffinów):
  • 375g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 175 gram czarnych oliwek, bez pestek, drobno pokrojonych
  • 35 g parmezanu, startego na tarce
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła, roztopionego
Wykonanie:
Podgrzać piekarnik do 210 °C. Formę na muffiny wysmarować masłem / oliwą.
W mice wymieszać mąkę z solą, dodać oliwki, parmezan, rozmaryn i wymieszać, następnie zrobić wgłębienie na środku. 
Jajka lekko roztrzepać z mlekiem, dodać do miski z mąką. Dodać masło, delikatnie wymieszać całość, tylko do połączenia składników. Wyłożyć do formy na muffiny.
Piec 20 minut, można sprawdzić patyczkiem - włożony w środek muffina - po wyjęciu powinien być suchy. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie na 5 minut, studzić na metalowej kratce.

4 komentarze:

asieja pisze...

fajne są takie niesłodkie babeczki.

Ag pisze...

Wyglądają bardzo apetycznie. Lubię muffinki na słono.

Patrycja Reszko pisze...

Ja lubię wytrawne muffiny! Wyglądają smakowicie...

NaStole.pl pisze...

chętnie bym jednego zjadła ;) Muszą być pyszne po prostu :)