aromatyczne muffiny pachnące rozmarynem, z dodatkiem parmezanu i oliwek. Polecam jako przekąskę, dobrze smakują również na zimno
Składniki (12 muffinów):
- 375g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 175 gram czarnych oliwek, bez pestek, drobno pokrojonych
- 35 g parmezanu, startego na tarce
- 1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 125 g masła, roztopionego
Wykonanie:
Podgrzać piekarnik do 210 °C. Formę na muffiny wysmarować masłem / oliwą.
W mice wymieszać mąkę z solą, dodać oliwki, parmezan, rozmaryn i wymieszać, następnie zrobić wgłębienie na środku.
Jajka lekko roztrzepać z mlekiem, dodać do miski z mąką. Dodać masło, delikatnie wymieszać całość, tylko do połączenia składników. Wyłożyć do formy na muffiny.
Piec 20 minut, można sprawdzić patyczkiem - włożony w środek muffina - po wyjęciu powinien być suchy. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie na 5 minut, studzić na metalowej kratce.
4 komentarze:
fajne są takie niesłodkie babeczki.
Wyglądają bardzo apetycznie. Lubię muffinki na słono.
Ja lubię wytrawne muffiny! Wyglądają smakowicie...
chętnie bym jednego zjadła ;) Muszą być pyszne po prostu :)
Prześlij komentarz