maja 29, 2011

muffiny z mascarpone, bananami i amaretto


tym razem niekoniecznie fit : pyszne i bardzo słodkie muffiny z nadzieniem bananowym, polewą Amaretto i serkiem mascarpone

 
Składniki (12 muffinów):
  • 50 g migdałów, obranych (mogą być płatki)
  • 100 g płatków owsianych
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 średniej wielkości banany
  • 1 jajko
  • 120 g miodu
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki Amaretto

Wykonanie:
Nagrzać piec do temp. 180 °C. Wysmarować masłem formę na muffiny.
Migdały przyrumienić z obu stron na patelni. Wymieszać płatki owsiane z jogurtem i odstawić na ok. 10 minut aż napęcznieją. W innej misce wymieszać mąkę z 1/2 łyżeczki cynamonu, proszkiem do pieczenia i sodą. Obrać banany i rozgnieść widelcem. Widelcem "rozbić" jajko i dodać płatki owsiane, miód, olej, banany i mieszankę mąki. Wszystkie składniki wymieszać.
Wyłożyć powstałą mieszankę do formy na muffiny i piec ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed wyjęciem z formy.
Wymieszać pozostały cynamon z cukrem. W innej miseczce wymieszać mascarpone, Amaretto i migdały. Pokryć muffiny powstałą mieszanką z serkiem i Amaretto (na przykład za pomocą łyżki). Na koniec posypać mieszanką cukru z migdałami. Zajadać się :)

3 komentarze:

asieja pisze...

ten wierzch jest taki kuszący. no i całe babeczki pyszne do schrupania.

Panna Malwinna pisze...

magiczne babeczki;)

kikimora pisze...

Może i nie są fit, ale chętnie bym zgrzeszyła jedząc takie smakowite muffinki ^^