muffiny w wersji piknikowej, świetne danie na kolację-wtedy podajemy jeszcze ciepłe; klasyczne połączenie cheddara z cebulą - to musi dobrze smakować:) przepis znaleziony w książce "Muffin Magic: Irresistible Recipes for Individual Treats" Susannah Blake
Składniki (12 muffinów):
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 cebule, drobno posiekane
- 300 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka, rozbite widelcem
- szklanka mleka
- łyżeczka świeżego lub suchego tymianku
- 100 g sera cheddar, startego
- pieprz
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 °C. Formę na muffiny natłuścić lub przygotować papilotki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę (około 10 minut); odstawić na bok.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól.
W osobnej misce połączyć jajka, mleko, tymianek, pozostały olej i posypać porządnie pieprzem. Dodać cebulę, wymieszać; wsypać około 3/4 startego sera, całość wymieszać.
Dodać wymieszaną masę do suchych składników i wymieszać do połączenia (wszystkich składników.) Wyłożyć masę do formy, wierzch posypać resztą utartego sera i jeszcze posypać pieprzem.
Piec około 20 minut, do uzyskania złocistego koloru. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na minutę w formie, później wyjąć i studzić na kratce.
5 komentarzy:
Wyglądają przepięknie! Zakładam, że tak samo smakują :) Pzdr Aniado
polecam i pozdrawiam :)
muffinki w wersji wytrawnej uwielbiają moi teściowie. takich jeszcze nie serwowałam;)
No cudo! Wypróbuję na pewno.
świetny pomysł dla tych co nie bardzo przepadają za słodkościami, jako przekąska idealna, własnie czegoś takiego szukałam na sobotnie przyjęcie:)
Prześlij komentarz