listopada 26, 2010

muffiny ziołowe z cheddarem i cebulą


muffiny w wersji piknikowej, świetne danie na kolację-wtedy podajemy jeszcze ciepłe; klasyczne połączenie cheddara z cebulą - to musi dobrze smakować:) przepis znaleziony w książce "Muffin Magic: Irresistible Recipes for Individual Treats" Susannah Blake

Składniki (12 muffinów):
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 300 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka, rozbite widelcem
  • szklanka mleka
  • łyżeczka świeżego lub suchego tymianku
  • 100 g sera cheddar, startego
  • pieprz
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 °C. Formę na muffiny natłuścić lub przygotować papilotki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę (około 10 minut); odstawić na bok.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól. 
W osobnej misce połączyć jajka, mleko, tymianek, pozostały olej i posypać porządnie pieprzem. Dodać cebulę, wymieszać; wsypać około 3/4 startego sera, całość wymieszać. 
Dodać wymieszaną masę do suchych składników i wymieszać do połączenia  (wszystkich składników.) Wyłożyć masę do formy, wierzch posypać resztą utartego sera i jeszcze posypać pieprzem.
Piec około 20 minut, do uzyskania złocistego koloru. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na minutę w formie, później wyjąć i studzić na kratce. 

5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Wyglądają przepięknie! Zakładam, że tak samo smakują :) Pzdr Aniado

bazyliowo pisze...

polecam i pozdrawiam :)

Panna Malwinna pisze...

muffinki w wersji wytrawnej uwielbiają moi teściowie. takich jeszcze nie serwowałam;)

JPP pisze...

No cudo! Wypróbuję na pewno.

Unknown pisze...

świetny pomysł dla tych co nie bardzo przepadają za słodkościami, jako przekąska idealna, własnie czegoś takiego szukałam na sobotnie przyjęcie:)