treściwa zupa ogórkowa z kawałkami warzyw z przepisu Biruta Markuza
Składniki:
- 5 dag masła/margaryny/oliwy
- 2 marchewki, pokrojone w makaronik
- 1 pietruszka (korzeń), pokrojona w makaronik
- 1 por (biała część), pokrojony w makaronik
- 1 cebula, posiekana
- 2 l wywaru z mięsa/bulionu
- 5 dag ryżu
- 50 dag ziemniaków, umytych, obranych w słupki
- 15-20 dag ogórków kiszonych, pokrojone w cienkie plasterki
- pół szklanki śmietany
- liść laurowy
- posiekana nać pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę, por umyć, obrać, pokroić w makaronik. Cebulę dodać do warzyw, udusić w rondlu na tłuszczu 9około 3-5 minut). Zalać wywarem/bulionem, wsypać ryż i gotować. dodać ziemniaki do gotującej się zupy; Gdy ziemniaki zmiękną dodać listek laurowy i ogórki. Ugotowaną zupę przyprawić śmietaną, solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.
3 komentarze:
ogórkowa zdecydowanie jedną z najlepszych zup:)Twoja propozycja jest bardzo ciekawa.
a z ryżem kiedyś jadłam. ogólnie lubię takie smaki- idealny jesienny rozgrzewacz;)
Zupa jest bardzo ciekawa i brzmi apetycznie.
Prześlij komentarz