listopada 08, 2010

zupa ogórkowa leningradzka


treściwa zupa ogórkowa z kawałkami warzyw z przepisu Biruta Markuza


 Składniki:
  • 5 dag masła/margaryny/oliwy
  • 2 marchewki, pokrojone w makaronik
  • 1 pietruszka (korzeń), pokrojona w makaronik
  • 1 por (biała część), pokrojony w makaronik
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 l wywaru z mięsa/bulionu  
  • 5 dag ryżu 
  • 50 dag ziemniaków, umytych, obranych w słupki
  • 15-20 dag ogórków kiszonych, pokrojone w cienkie plasterki
  • pół szklanki śmietany
  • liść laurowy
  • posiekana nać pietruszki
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę, por umyć, obrać, pokroić w makaronik. Cebulę dodać do warzyw, udusić w rondlu na tłuszczu 9około 3-5 minut). Zalać wywarem/bulionem, wsypać ryż i gotować. dodać ziemniaki do gotującej się zupy; Gdy ziemniaki zmiękną dodać listek laurowy i ogórki. Ugotowaną zupę przyprawić śmietaną, solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. 

3 komentarze:

kolorowo w kuchni pisze...

ogórkowa zdecydowanie jedną z najlepszych zup:)Twoja propozycja jest bardzo ciekawa.

Panna Malwinna pisze...

a z ryżem kiedyś jadłam. ogólnie lubię takie smaki- idealny jesienny rozgrzewacz;)

Słodki ptyś pisze...

Zupa jest bardzo ciekawa i brzmi apetycznie.