rozgrzewająca, gęsta, pożywna zupa z soczewicy z dodatkiem pomidorów. Szczególnie polecam na chłodne zimowe dni
Składniki (6 osób):
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 por, pokrojony na plasterki
- 1 duża marchew, pokrojona w drobną kostkę
- 1 duża cebula, posiekana
- 250 g czerwonej soczewicy (przebranej, opłukanej, odcedzonej)
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone / drobno posiekane
- 1,2 l wody
- 350 ml soku pomidorowego
- 400 g pomidorów z puszki, pokrojonych
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1 listek laurowy
- sól, pieprz
- pietruszka posiekana do dekoracji
Wykonanie:
W garnku ustawionym na średnim ogniu rozgrzać oliwę; dodać por, cebulę, marchew i dusić pod przykryciem przez kilka minut, do zeszklenia cebuli i pora, często mieszając.
Wlać wodę i sok pomidorowy, dodać soczewicę i pomidory. Następnie dodać kminek, kolendrę, listek laurowy i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 45 minut aż warzywa będą miękkie. Dodać szczyptę soli i wyrzucić listek laurowy. Zupę lekko ostudzić. Rozdrobnić na pure (zmiksować). Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Posypać pietruszką.
źródło: "zupy z kuchennej półeczki"
3 komentarze:
Faktycznie w sam raz na zimę :)
Bardzo apetycznie się prezentuje, fajny pomysł z dodaniem soczewicy :)
Wygląda pysznie, a nawet pyszniej przed zmiksowaniem - bo ja lubię, jak mi coś w zupie pływa :)
Prześlij komentarz