stycznia 31, 2011

zupa z soczewicy i pomidorów

rozgrzewająca, gęsta, pożywna  zupa z soczewicy z dodatkiem pomidorów. Szczególnie polecam na chłodne zimowe dni


 Składniki (6 osób):
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 por, pokrojony na plasterki
  • 1 duża marchew, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 250 g czerwonej soczewicy (przebranej, opłukanej, odcedzonej)
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone / drobno posiekane
  • 1,2 l wody
  • 350 ml soku pomidorowego
  • 400 g pomidorów z puszki, pokrojonych
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz
  • pietruszka posiekana do dekoracji
Wykonanie:
W garnku ustawionym na średnim ogniu rozgrzać oliwę; dodać por, cebulę, marchew i dusić pod przykryciem przez kilka minut, do zeszklenia cebuli i pora, często mieszając. 
Wlać wodę i sok pomidorowy, dodać soczewicę i pomidory. Następnie dodać kminek, kolendrę, listek laurowy i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 45 minut aż warzywa będą miękkie. Dodać szczyptę soli i wyrzucić listek laurowy. Zupę lekko ostudzić. Rozdrobnić na pure (zmiksować). Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Posypać pietruszką. 
źródło: "zupy z kuchennej półeczki"

3 komentarze:

flusso pisze...

Faktycznie w sam raz na zimę :)

Martyna pisze...

Bardzo apetycznie się prezentuje, fajny pomysł z dodaniem soczewicy :)

martynok pisze...

Wygląda pysznie, a nawet pyszniej przed zmiksowaniem - bo ja lubię, jak mi coś w zupie pływa :)