marca 20, 2011

chleb chłopski

Smaczny i prosty chleb, w oryginalnym przepisie pieczemy 2 bochenki, u mnie jeden duży. Przepis pochodzi z książki "Vademecum domowego wypieku pieczywa".

Składniki: 
  • 30 g drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 300g zakwasu z mąki żytniej
  • 20 g soli
  • 200 g jasnej mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej
  • łyżka stołowa octu jabłkowego

Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać olej, zakwas i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto przez 8-10 minut i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. 
Uformować z ciasta bochenek (lub 2 bochenki) i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około godzinę (mój wyrastał w koszyku).
W tym czasie nagrzać piekarnik do 250 °C.
Włożyć chleb do piekarnika. Spryskać spód piekarnika woda  zamknąć drzwiczki. Obniżyć temperaturę do 210  °C i piec przez ok. 20-30 minut. Studzić na kratce. 

11 komentarzy:

Russkaya pisze...

Wspaniały bochenek! :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Mnie już sam wygląd zachęcił:) ...a wiec ląduje w mojej liście do wypróbowania:)pozdrawiam ciepło

aga pisze...

piekny bochen chleba:)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Mam pytanie, bo chciałabym go upiec. Czy ten chleb piecze sie tylko 20-30 minut czy to po prostu pomyłka? Pytam, bo jeszcze sie nie spotkałam z tak krótkim wypiekiem, ale jestem dość swieża w tych sprawach:) pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź:)

bazyliowo pisze...

Jolanta : tak, właśnie tyle się piecze, to nie jest pomyłka

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Dziękuję za odpowiedź:) wolałam zapytać:) pozdrawiam

Kaś pisze...

piękny! prawdziwy bochenek, bochen w zasadzie :)

Szana pisze...

piękny. Nalezy on do tych chlebów, co chcesz juz przestac na nie patrzec, ale nie mozesz i w koncu kupuje . no coz, tu nie kupie, wiec musze zrobic sama, bo efekt jest fantastyczny!

Anonimowy pisze...

wczoraj postanowiłam upiec ten chleb i chyba nie wszytko poszło tak jak powinno. w związku z tym mam pytanie czy to na pewno 300 g zakwasu żytniego??

bazyliowo pisze...

Anonimowy : tak, w przepisie jest 300 g zakwasu i tyleż zakwasu dodałam. Może Twój zakwas jest za młody ?

nat. pisze...

Cudowny bochen! :)