Smaczny i prosty chleb, w oryginalnym przepisie pieczemy 2 bochenki, u mnie jeden duży. Przepis pochodzi z książki "Vademecum domowego wypieku pieczywa".
Składniki:
- 30 g drożdży
- 400 ml letniej wody
- 20 g oleju rzepakowego
- 300g zakwasu z mąki żytniej
- 20 g soli
- 200 g jasnej mąki żytniej
- 300 g mąki pszennej
- łyżka stołowa octu jabłkowego
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać olej, zakwas i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto przez 8-10 minut i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Uformować z ciasta bochenek (lub 2 bochenki) i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około godzinę (mój wyrastał w koszyku).
W tym czasie nagrzać piekarnik do 250 °C.
Włożyć chleb do piekarnika. Spryskać spód piekarnika woda zamknąć drzwiczki. Obniżyć temperaturę do 210 °C i piec przez ok. 20-30 minut. Studzić na kratce.
11 komentarzy:
Wspaniały bochenek! :)
Mnie już sam wygląd zachęcił:) ...a wiec ląduje w mojej liście do wypróbowania:)pozdrawiam ciepło
piekny bochen chleba:)
Mam pytanie, bo chciałabym go upiec. Czy ten chleb piecze sie tylko 20-30 minut czy to po prostu pomyłka? Pytam, bo jeszcze sie nie spotkałam z tak krótkim wypiekiem, ale jestem dość swieża w tych sprawach:) pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź:)
Jolanta : tak, właśnie tyle się piecze, to nie jest pomyłka
Dziękuję za odpowiedź:) wolałam zapytać:) pozdrawiam
piękny! prawdziwy bochenek, bochen w zasadzie :)
piękny. Nalezy on do tych chlebów, co chcesz juz przestac na nie patrzec, ale nie mozesz i w koncu kupuje . no coz, tu nie kupie, wiec musze zrobic sama, bo efekt jest fantastyczny!
wczoraj postanowiłam upiec ten chleb i chyba nie wszytko poszło tak jak powinno. w związku z tym mam pytanie czy to na pewno 300 g zakwasu żytniego??
Anonimowy : tak, w przepisie jest 300 g zakwasu i tyleż zakwasu dodałam. Może Twój zakwas jest za młody ?
Cudowny bochen! :)
Prześlij komentarz