marca 20, 2011

chlebki naan

Chlebki naan upiekłam na okoliczność testowania dania z ciecierzycy. Są bardzo proste w wykonaniu. Warto pokusić się o taki dodatek, zwłaszcza przy przy daniach z kuchni indyjskiej. 



Składniki:
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (o temperaturze pokojowej)
  • około 125 g mleka (podgrzać do letniej temperatury)
  • 3 łyżki masła ghee / masła roztopionego do posmarowania

 
Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami. Zrobić wgłębienie i wlać jogurt, olej oraz mleko w odpowiedniej ilości do wyrobienia gładkiego ciasta. 
Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrobić do uzyskania gładkiej masy (kilka minut). Uformować kulę i włożyć do miski wysmarowanej odrobiną oleju. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką, podzielić na 4 porcje takiej samej wielkości. Rozciągnąć każdy kawałek do uzyskania owalnego kształtu (np. "łezki") o grubości 5 mm i około 23 cm długości. Przykryć ściereczką na ok. 15 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 °C. Włożyć do pieca blachę aby się nagrzała lub rozgrzać kamień (piekłam na kamieniu). Wyłożyć na blachę / kamień chlebki naan i i posmarować masłem. Piec 10-12 minut aż napęcznieją. Zawinąć w czystą serwetkę, podawać gorące. 

2 komentarze:

Roman pisze...

Chlebki są super, chcę dziś zrobić, do czego polecasz? Może jakaś wiosenna sałatka?

Atria C. pisze...

O, dzis właśnie robiłam curry i zastanawiałam się nad chlebkami naan. Dzięki za przepis:) Sama nigdy nie robiłam ale zawsze mi bardzo smakowały!