Chlebki naan upiekłam na okoliczność testowania dania z ciecierzycy. Są bardzo proste w wykonaniu. Warto pokusić się o taki dodatek, zwłaszcza przy przy daniach z kuchni indyjskiej.
Składniki:
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki drożdży suchych
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (o temperaturze pokojowej)
- około 125 g mleka (podgrzać do letniej temperatury)
- 3 łyżki masła ghee / masła roztopionego do posmarowania
Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami. Zrobić wgłębienie i wlać jogurt, olej oraz mleko w odpowiedniej ilości do wyrobienia gładkiego ciasta.
Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrobić do uzyskania gładkiej masy (kilka minut). Uformować kulę i włożyć do miski wysmarowanej odrobiną oleju. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką, podzielić na 4 porcje takiej samej wielkości. Rozciągnąć każdy kawałek do uzyskania owalnego kształtu (np. "łezki") o grubości 5 mm i około 23 cm długości. Przykryć ściereczką na ok. 15 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 °C. Włożyć do pieca blachę aby się nagrzała lub rozgrzać kamień (piekłam na kamieniu). Wyłożyć na blachę / kamień chlebki naan i i posmarować masłem. Piec 10-12 minut aż napęcznieją. Zawinąć w czystą serwetkę, podawać gorące.
2 komentarze:
Chlebki są super, chcę dziś zrobić, do czego polecasz? Może jakaś wiosenna sałatka?
O, dzis właśnie robiłam curry i zastanawiałam się nad chlebkami naan. Dzięki za przepis:) Sama nigdy nie robiłam ale zawsze mi bardzo smakowały!
Prześlij komentarz